Steampunk

Steampunk (suomalaisittain myös ”höyrypunk”) on tieteiskirjallisuuden alalaji, jossa yhdistetään 1800-luvun estetiikka futuristisiin scifi-visioihin. Innoituksen lähteenä ovat toimineet muun muassa Jules Vernen, H.G. Wellsin ja Mary Shelleyn teokset. Steampunk on yleensä vaihtoehtohistoriallista fiktiota, jossa höyryteknologia on kehittynyt pidemmälle kuin se todellisuudessa kehittyi. Se voi olla myös ns. kummaa historiaa, jossa historialliseen miljööseen (esimerkiksi viktoriaaniseen Englantiin, Amerikan villiin länteen tai autonomian ajan Suomeen) yhdistetään ajankuvaan sopivia spekulatiivisia elementtejä. Teknis-esteettisenä tyylinä steampunk luokitellaan retrofuturismin käsitteen alle: tulevaisuus sellaisena kuin se menneisyydessä kuviteltiin. 

Ensimmäisinä varsinaisina steampunk-romaaneina pidetään Michael Moorcockin teosta Ilmojen sotaherra (1970) sekä William Gibsonin ja Bruce Sterlingin teosta The Difference Engine (1990). Genreä ovat tehneet tunnetuksi myös Alan Mooren ja Kevin O’Neillin sarjakuva Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga (vuodesta 1999), Katsuhiro Otomon animaatioelokuva Steamboy (2004), Abney Park -yhtye sekä muusikko Emilie Autumn. Suomessa steampunkia ovat kirjoittaneet mm. Magdalena Hai (Gigi ja Henry -trilogia, 2012–14) ja Anni Kuu Nupponen (Kauheat lapset, 2015), ja Osuuskumma-kustannus on julkaissut neljä steampunk-novelliantologiaa. Maailmanlaajuiseksi ilmiöksi steampunk kasvoi 2000–2010-luvun vaihteessa, jolloin järjestettiin ensimmäiset yhä aktiiviset steampunk-festivaalit Steamcon ja Watch City Steampunk Festival Yhdysvalloissa sekä Steampunk NZ Uudessa-Seelannissa. Olennainen osa alakulttuuria on käsityöläisyys, etenkin vaatteiden tai modernien laitteiden tuunaaminen steampunk-tyylisiksi.

Steampunk-harrastajien motiivit vaihtelevat: osa näkee genren silkkana fantasiana ja eskapismina, osa korostaa sen poliittisia ulottuvuuksia. Vaikka steampunkia on joskus syytetty 1800-luvun rasististen ja misogyynisten asenteiden glorifioinnista, asia on tyypillisesti päinvastoin. ”Punk” sanana viittaa omien polkujensa kulkemiseen ja kriittisyyteen vallitsevia arvoja kohtaan. Historiallisessa fiktiossa on ylipäätään tavallista nostaa esiin kaikenlaista yhteiskunnallista marginaalia ja poikkeusyksilöä, ja vaihtoehtohistoria mahdollistaa lähes minkälaisen menneisyyden tai nykyisyyden kuvittelun hyvänsä. Kaiken kaikkiaan steampunk luo loisteliaan, romanttisen unelman 1800-luvusta – ei sellaisena kuin se oli, vaan sellaisena kuin sen olisi pitänyt olla.