UKK

UKK

– usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä ihmeen steampunk?

Steampunk eli höyrypunk on tieteiskirjallisuuden alalaji, jossa yhdistetään 1800-luvun estetiikka (retro)futuristisiin scifi-visioihin. Innoituksen lähteenä ovat toimineet muun muassa Jules Vernen, H.G. Wellsin ja Mary Shelleyn teokset. Steampunk on usein vaihtoehtohistoriallista fiktiota, jossa höyryteknologia on kehittynyt pidemmälle kuin se todellisuudessa kehittyi. Se voi olla myös ns. kummaa historiaa, jossa historialliseen miljööseen (esimerkiksi viktoriaaniseen Englantiin, Amerikan villiin länteen tai autonomian ajan Suomeen) yhdistetään ajankuvaan sopivia fantasia- ja scifielementtejä.

Kenelle Tampere Steampunk Festival on suunnattu?

Tampere Steampunk Festival on poikkitaiteellinen kulttuuritapahtuma, jonne voi tulla vaikka koko perheen voimin. Festivaalin ohjelma on ikärajatonta, paitsi kun on toisin mainittu. Steampunk vetää puoleensa erityisesti scifin ja fantasian ystäviä, roolipelaajia, gootteja, historian elävöittäjiä ja käsityöläisiä, mutta festivaalilla ei tarvita muuta kuin avointa mieltä ja halua heittäytyä hetkeksi loisteliaaseen unelmaan 1800-luvusta – ei sellaisena kuin se oli, vaan sellaisena kuin sen olisi pitänyt olla.

Mikä ja missä on Finlaysonin vanha tehdasalue?

Kyseessä on entinen puuvillatehdas, jonka ympärille koko Tampereen kaupunki käytännössä on kasvanut. Tehdas perustettiin vuonna 1820, ja 1920-luvulla se oli koko Pohjoismaiden suurin teollisuuslaitos. Sieltä löytyykin mm. Pohjoismaiden suurin höyrykone. Tehdasalue sijaitsee Tampereen Keskustorilta noin 350 metriä pohjoiseen eli Näsijärvelle päin; suuri punatiilinen kompleksi näkyy hyvin torille asti. Keskustorilla pysähtyvät ratikat ja suurin osa lähiliikenteen busseista. Rautatieasemalta Finlaysonille on noin 1 km kävelymatka, linja-autoasemalta 1,2 km. Auton saa parkkiin helpoiten P-Plevnaan tai P-Frenckelliin.

Kuka festivaalia järjestää?

Festivaalia järjestää Steampunk Tampere ry. Yhdistyksen tarkoitus on tehdä steampunk-kulttuuria tunnetuksi Suomessa.

Onko tapahtumaan vapaa pääsy?

Finlaysonin alueelle kyllä. Ohjelmamme on maksutonta, paitsi kun on toisin mainittu. Esimerkiksi sunnuntain 17.9.2023 päätösklubi GLivelabissa on maksullinen.

Onko festivaalille pakko tulla jossain hienossa ja kalliissa steampunk-asussa?

Ei ole. Kannustamme teeman mukaiseen pukeutumiseen, mutta emme kyttää yleisön asuja saati heitä ketään alueelta ulos ”ei tarpeeksi steampunkin” vaatetuksen takia. Jos et satu omistamaan vannehametta ja korsettia tai silinteriä ja hännystakkia, arvostamme jo muutoin tyylikästä pukeutumista, esimerkiksi tumma puku / iltapuku -osastoa.

1800-lukuhan oli rasistista ja naisvihamielistä aikaa – miksi ihannoida sellaista?

Tietyn aikakauden pitäminen kiehtovana tai siitä inspiroituminen ei vielä tarkoita koko sen arvomaailman nielemistä. Steampunk genrenä sitä paitsi perustuu pikemminkin vaihtoehtohistoriaan kuin todelliseen historiaan. Täten se mahdollistaa vaikkapa sellaisen maailman kuvittelun, jossa tyylikkäät vaatteet ja ihmeelliset koneet ovat olemassa yhtä aikaa tasa-arvoisemman yhteiskunnan kanssa. Silloinkin kun steampunk-kertomus sijoittuu realistisemmalle 1800-luvulle, genressä on tavallista nostaa esiin poikkeuksellisten yksilöiden, erilaisten vähemmistöjen tai naisten näkökulmaa. Koko sana ”punk” viittaa yhteiskuntakritiikkiin ja oman tiensä kulkemiseen.

Voiko festivaalille tuoda omia alkoholijuomia?

Ei. Pyrimme pitämään festivaalin lapsiystävällisenä, ja siksi se on periaatteessa päihteetön tapahtuma. Kovia virvokkeita kuitenkin tarjoilevat Finlaysonin alueella muun muassa Pala Café, Speakeasy ja Panimoravintola Plevna.

Ovatko turvallisemman tilan periaatteet käytössä festivaalilla?

Meillä on virallinen käytösohjeistus eli code of conduct. Tutustu siihen täällä.

Onko tapahtuma esteetön?

Useimmille festivaalin tapahtumapaikoille – Väinö Linnan aukiolle, Vooninkiin, Werstaaseen ja Pala Cafén eteen, ns. Siperian aukiolle – on esteetön kulku. Vooningista, Werstaasta ja Siperian aukion vierestä (Speakeasyn takaa) löytyvät inva- ja unisex-wc:t. Invaparkkipaikkoja on mm. Väinö Linnan aukiolla sekä Itäiselläkadulla Mehiläisen edessä. Myös GLivelab on suurimmaksi osaksi esteetön.

Haluan näytteilleasettajaksi/esiintyjäksi ensi vuoden festivaalille ja/tai liittyä jäseneksi Steampunk Tampere ry:hyn. Miten se onnistuu?

Lähetä sähköpostia osoitteeseen steampunk@steampunk.fi ja kerro hieman itsestäsi steampunk-harrastajana. Uudet jäsenet ja ideat ovat enemmän kuin tervetulleita, jotta voimme tulevaisuudessa tehdä entistä isompaa ja monipuolisempaa Tampere Steampunk Festivalia.